Om lange tijd te genieten van een schuifpui is goed onderhoud noodzakelijk. In dit blog leest u nuttige tips over schuifpui schoonmaken, onderhoud en onderdelen. Schoonmaak van de schuifpui is een paar maal per jaar aan te raden. Controle ten aanzien van de bewegende delen mag ook wel eens per jaar plaatsvinden.
Afhankelijk van uw gebruik van de schuifpui moet u de bewegende delen eenmalig of meerdere keren per jaar smeren. Wij adviseren u hiervoor een zuurvrije olie zonder hars te gebruiken met het oog op zowel een glad verlopend schuifprofiel als een langere levensduur. Voer zeker een maal per jaar een controle uit bij de bewegende delen, vooral de delen die langs elkaar schuiven. Voordat u begint met smeren is het noodzakelijk om eerst al het vuil te verwijderen.
Schuifpui onderhoud met ijzerdraad en secondenlijm
Meestal zitten er bij uw schuifpui aan de onderkant van het kozijn openingen voor de ontwatering. Er bestaat altijd kans dat die openingen na verloop van tijd verstopt raken en dus eens in de zoveel tijd moeten worden schoongemaakt. Als u dit verzuimt kan het ten koste gaan van de waterdichtheid van zowel schuifpui als kozijn. De sleuven kunt u het best reinigen met een stukje ijzerdraad, en aansluitend doorspoelen met water.
Met name bij de wat oudere modellen schuifpuikozijnen kunnen vooral in de hoeken de afsluitingsrubbers loslaten. Dit is eenvoudig te verhelpen door ze opnieuw te bevestigen met een beetje secondenlijm. Maak dan wel altijd de ondergrond brandschoon, bij voorkeur met een milde zeep en altijd zonder schuurmiddel. Ook mogen er geen zeepresten achterblijven. Als de rubbers een beetje afgeven is dat niet erg, als ze maar niet kleverig of week worden, want dan werkt u niet met het juiste reinigingmiddel!
Onderhoud van het glas en het beslag van de schuifpui
Het schuifpuiglas heeft geen specifiek onderhoud nodig. Een aantal malen per jaar de ramen wassen heeft geen invloed op de levensduur, maar kent wel het voordeel dat vuil en zand minder snel de kans krijgen om krassen op het glas te veroorzaken. Als u HR++ glas heeft kan soms condensvorming ontstaan, dat hoort bij dit soort goed isolerende types glas. Dit ontstaat doordat het glas aan de buitenzijde afkoelt, maar binnen niet omdat het daar warmer is.
Het beslag van de schuifpui is vaak van messing of een legering van zink en koper. Een doffe tint kunt u verhelpen met speciale reinigingsmiddelen hiervoor. Beter nog is het oppervlak vuilvrij behandelen met een transparante lak.
Eventuele roestvorming van het roestvrij stalen sierbeslag kunt u verwijderen met een speciale roestvrijstaalreiniger. Het beslag en aluminium onderdelen kan het best worden behandeld met een milde zeep.