[ T ] 053 483 22 32

07-december-2015

Kozijnen, toen en nu

kunstof kozijnen prijzen 300x224 300x202Kozijnen, toen en nu

U zou het niet zeggen, maar aan een alledaags object als een kozijn kleeft een rijke geschiedenis die ver terug gaat in de tijd. De Romeinen, die toch al uitblonken op het gebied van vindingrijkheid, waren de eersten waarvan bekend is dat ze met constructies werkten die wij heden ten dage een kozijn noemen. De Romeinen hadden zelfs al een primitieve vorm van glas in de ramen en de rijke mensen hadden gordijnen van dierenhuiden, dit alles ter bescherming van regen, sneeuw en zonlicht. In de tijd van de Romeinen bleven de ramen en dus ook de kozijnen van een kleine omvang. Als er te weinig licht was vergrootten de mensen de ramen niet, maar brachten ze gewoonweg nog wat meer openingen in de gevel aan. De Romaanse raamarchitectuur ontwikkelde zich hieruit, waarbij men nog slecht van kolommen van elkaar gescheiden ramen had.

Daglicht werd steeds belangrijker

Uit de bouwkunst van de dertiende eeuw is bekend dat de mensen de hoeveelheid daglicht in een vertrek steeds belangrijker begonnen te vinden. Hierdoor veranderde het formaat van de ramen en kozijnen, ze werden met name veel hoger. Ook werden er in deze periode voor het eerst in de geschiedenis twee raam/kozijn-partijen boven elkaar geplaatst. In de vijftiende eeuw slaagden glasblazers er voor het eerst in om ‘helder’ glas te maken, enigszins vergelijkbaar met het glas zoals wij dat nu kennen, wat onder de rijke burgerij een toename van de populariteit van ramen en kozijnen betekende. Uiteindelijk kwam in de zeventiende eeuw het kristalglas op de markt, wat nog altijd de basis is voor het vensterglas zoals we dat heden ten dage kennen.

Na het houten kozijn kwamen staal, aluminium en kunststof

De laatste honderd jaar is glas en dus ook ramen en kozijnen gemeengoed geworden; de prijs daalde aanzienlijk en zowel het glas als de kozijnen konden door moderne productiemethodes in grote oplages worden gemaakt. Ook zijn er de afgelopen eeuw talloze methodes ontstaan om glas vast te zetten aan het kozijn. In eerste instantie bestonden er alleen houten kozijnen, later kwamen substituten als staal en aluminium als ombouw van de ramen op de markt. Nog weer later werden deze materiaalsoorten aangevuld met het kunststof kozijn, dat door zijn onderhoudsvriendelijke karakter tegenwoordig niet meer is weg te denken op de kozijnenmarkt.

De ontwikkelingen op het gebied van ramen en kozijnen blijven voort gaan. Het glas heeft jaar na jaar een steeds betere isolerende werking en zorgt ook steeds voor meer warmtebehoud, waar een zeer milieu en geld besparende werking uit gaat. Daarnaast zullen er steeds meer nieuwe soorten kozijnen worden ontwikkeld. Het is maar de vraag hoe kozijnen er in de toekomst van de glaswandarchitectuur uit zullen komen te zien. Wij geven u ook graag advies over uw eigen kozijnen, neem contact met ons op!