Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van uw dakkapel is het zaak om deze schoon te houden. Hieronder geven wij u enkele tips voor een langdurig behoud van uw dakkapel.
Wie zijn dakkapel wil schoonmaken, moet in de eerste plaats zorgen voor voldoende veiligheid. Zo doet u er goed aan een stevige ladder of een steiger te gebruiken. Ga bij voorkeur ook nooit op het dak staan, zeker niet als deze nog vochtig is van een regenbui. Ga ook nooit al te ver uit het raam van uw dakkapel hangen om ergens bij te kunnen. Werk geconcentreerd en maak er geen haastklus van.
Uw dakkapel wordt jaarlijks blootgesteld aan alle denkbare weersomstandigheden en dat zal zijn sporen nalaten. Daarom adviseren wij uw dakkapel minimaal een maal per jaar een schoonmaakbeurt te geven. Hierbij geldt dat een dakkapel van hout meer onderhoud behoeft dan een dakkapel van kunststof. Het best is om een dakkapel jaarlijks een beurt te geven met een waterafstotende spray. Voordelen hiervan zijn een beschermlaagje tegen alle weersinvloeden en het helpt ter voorkoming van groene aanslag.
Een gieter of tuinslang in plaats van een hogesdrukspuit
Een apparaat dat voor de hand ligt, maar zeker niet moet worden gebruikt bij het schoonmaken van een dakkapel, is een hogedrukspuit. Deze kaan namelijk beschadigingen geven aan het kunststof vanwege de harde straal, en in het geval van hout kan het zijn dat de verflaag afbladdert. Wij raden een softere methode aan: om zand- en stofresten weg te werken kunt u het best gewoon met een gieter of een tuinslang te werk gaan.
Zodra de zandresten weg zijn, kan het echte werk beginnen. We raden u aan om met een spons en een sopje de oppervlaktes te behandelen. Uit den boze zijn ammoniak, bleekmiddel en andere middelen met een agressieve werking. Deze tasten de verflaag en vuilwerende laag van de dakkapel aan, waardoor deze in de toekomst onvoldoende beschermd zal zijn tegen de weersomstandigheden. Na afloop moet u de dakkapel nog even schoonmaken met een waterafstotende spray.
Als u toch bezig bent: reinig gelijk de dakgoot!
Een handig tip: als u toch een ladder of steiger bij de hand heeft, is het net zo handig om gelijk even te kijken hoe uw dakgoot en bijbehorende afvoerbuizen erbij staan; het is handig om dan gelijk even te controleren of er nog bladafval kan worden verwijderd.
Vindt u het een te riskant karweitje? Bedenk dan dat u het reinigen van een dakkapel kunt uitbesteden. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die hiervoor onderhoudscontracten aanbieden. Voor een relatief laag bedrag kan uw dakkapel dan jaarlijks worden schoongemaakt, waarbij ook de boeiboorden en de zijwanden een grondige beurt krijgen. Ook worden draaiende delen zoals scharnieren en ook ventilatieroosters dan niet overgeslagen.