Onder de term gevelbekleding verstaan we het beschermen en verfraaien van een buitengevel met een plaat die aan de buitengevel wordt bevestigd. De plaat levert uw woning een nieuwe uitstraling en heeft meerdere voordelen in zich.
In het geval van gevelbekleding wordt er een extra laag aan de gevel toegevoegd, die isolerend en beschermend werkt en het huis ook nog eens een heel nieuw uiterlijk geeft. De ondergrond wordt immers verborgen onder een plaat van hout of kunststof, de gevelbekleding is daarmee dus bepalend voor het uiterlijk van de woning.
Voordelen van gevelbekleding
De populariteit van gevelbekleding is niet voor niets, het kent diverse voordelen. Denk maar aan de isolatie en het verminderde onderhoud. Zo heeft u bijvoorbeeld geen of minder omkijken meer naar het schilderen van uw gevel of het herstellen van voegen. Niet meer hoeven schilderen bespaart u natuurlijk veel tijd en geld. Ook heeft de originele gevel minder last van weersinvloeden of schadelijke stoffen zoals uitlaatgassen. Ook is er minder kans op scheurvorming in de onderliggende gevel. U hebt dus minder reparatie, renovatie of reiniging nodig. Wel heeft de gevelbekleding zelf op zijn tijd wat onderhoud nodig, althans in het geval van hout, dat moet u periodiek eens een keer schilderen of beitsen.
Ook zorgt gevelbekleding voor buitengevelisolatie, waardoor u de warmte lekker binnen houdt, want met een ‘kale gevel’ kunt u een warmteverlies tot wel twintig procent optekenen. Door gevelbekleding wordt er dus flink op de energielasten bespaard. In de zomer zal er echter meer koelte in uw huis zijn, wat een aangenaam binnenklimaat geeft.
Ook bescherming is een typisch pluspunt van gevelbekleding. Het biedt de kern van uw woning bescherming tegen weer en wind. Ook is het eventueel impregneren van uw gevel niet meer noodzakelijk, omdat door gevelbekleding de onderliggende gevel niet of nauwelijks in contact kan komen met regenwater.
Soorten gevelbekleding
Er bestaat houten en kunststof gevelbekleding en ‘groene gevels’, allen met een eigen uitstraling en unieke eigenschappen. Een houtlook is ideaal voor de wat oudere woning, want hout zorgt voor een authentieke uitstraling. Nadelig aan hout ten opzichte van kunststof is dat het niet onderhoudsarm is. Om de zoveel jaar is een beurt met verf of beits noodzakelijk, en op termijn is zelfs houtrot mogelijk. De levensduur hangt mede af van de duurzaamheidsklasse van het hout, kwaliteitshout kan tot wel dertig jaar goed blijven.
Kunststof gevelbekleding hoeft u nooit te schilderen, hoogstens eens per jaar met een lauw sopje af te nemen. Het gaat rustig dertig jaar mee en is in vele kleuren leverbaar. Kunststof met een houtnerf is niet van echt te onderscheiden. ‘Groene gevels’ zijn gevelplaten bedekt met (vet)plantjes of mossen.